Hvordan vælger jeg krykker

Oprettet d. under Hvordan vælger korrekt hjælpemiddel

Hvordan vælger jeg krykker

Krykker er ikke altid nemme  at vælge og når du skal vælge  er der flere ting du skal være opmærksom på:

  • Hvor tunge må de være?
  • Hvor meget kan de justeres i højden.?
  • Hvordan justeres højden ?
  • Hvordan finder du den korrekte højde ?
  • Er håndtagene  anatomiske, hårde eller bløde ?
  • Hvis du anvender krykker igennem længere tid.

Hvor tunge er krykker:

Du skal være opmærksom på hvor tunge krykker du vælger da du måske skal gå med dem hele dagen. Normalt vejer de under 650 gram og bør ikke overstige 700 gram. Årsagen til at de ikke må være for tunge er at hvis du anvender dem i længere tid så bliver belastningen af dine arme for stor. 700 gram lyder måske ikke af meget, men når du skal gå med 700 gram i hver hånd i længere tid så er det belastende.

Hvor meget kan krykker justeres i højden:

De kan som regel justeres i højden så du får den korrekte højde. Du skal være opmærksom på om de valgte krykker kan justeres til netop din højde og i hvor mange trin de kan justeres. Jo flere trin de kan justeres i des mere korrekt kan du justere dem til netop dig.

 Hvordan finder du den korrekte højde på dine krykker:

For at finde den korrekte indstilling af dine krykker skal du stå op med armene ned langs kroppen. Du måler så fra midt på håndledet og ned til jorden og det mål du får er den korrekte højdeindstilling målt fra oversiden af krykkens håndtag ned til jorden.

Justeringen af krykker sker normalt med en split fæstnet til en ring der er skubbet ind over krykkens yderste rør. Ringen kan være halvmåne formet eller omslutte krykkens rør helt. Hvis ringen er halvmåneformet trykkes på de 2 ender af ringen for at skubbe splitten ud. Er ringen helt omsluttende krykkens rør skal den åbnes på den flade del og derefter skubbes af krykkens rør.

Krykken justeres nu ved at justere de 2 rør i forhold til hinanden og her skal du være opmærksom på at nogle krykkers inderste rør kan have 2 huller, hvilket giver dobbelt så mange indstillings muligheder. Er den ene krykke 2 cm højere end den anden er det som regel her fejlen ligger. 

Er håndtagene anatomiske, bløde eller hårde:

Om håndtagene skal være anatomiske (formet efter hånden), bløde eller hårde er en smags sag. Du skal være opmærksom på at hvis du vælger et anatomiske håndtag  så skal du have en til højre og en til venstre hånd da anatomiske krykker kun kan anvendes i den hånd de er beregnet til. Om håndtagene skal være hårde eller bløde er en smags sag men det kan være en fordel med bløde håndtag hvis du skal anvende dem igennem længere tid. Du skal dog være opmærksom på om du kan få nye håndtag som reservedel da bløde håndtag  bliver slidte.

 Hvis du skal anvende krykker igennem længere tid:

At anvende krykker igennem længere tid kan være hårdt for arme, albuer, skulder og ryg.

Det er derfor vigtigt at du placerer dine hænder korrekt . Du skal placere dine hænder på håndtaget så stykket mellem tommel og pegefinger er placeret der hvor håndtaget begynder at få opad og du støtter med den bagerste del af håndfladen på håndtaget. Derved får du den mest lodrette stilling af armen og den mindste belastning.

Du finder vores udvalg af krykker her


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar